Hur ligger ni egentligen till med er IoT-satsning? Hur är det med säkerheten, och var ska ni spara all data? Och är ni verkligen säkra på att er uppkoppling funkar som ni vill?
Idag kopplas allt fler saker upp och ihop. Insatserna är ganska låga och förtjänsterna skyhöga. Och det är inte så svårt att komma igång, det man behöver är hårdvara, SIM-kort för datatrafiken, mjukvara för att hantera data samt säkerhetslösningar. Ett varningens finger kan höjas för att inte tillräckligt noga tänka igenom skalbarhet eller hur tekniken fungerar på olika marknader när det är dags att expandera.
I och med att det blir billigare och enklare att testa IoT-lösningar blir de också vanligare i till exempel serviceindustrierna. Många kan dra nytta av IoT genom att kunna övervaka processer i realtid och därmed göra snabba och precisa beslut, till exempel uppkopplade sopbilar och matleveranser. Detta kan i ett smart system hjälpa företag att effektivisera sin leverans i form av transporter, personal och material.
Vi håller med – gränserna mellan vad som är vad blir allt otydligare. Tidigare var en pryl en pryl och äta en hamburgare stillade hungern i 20 minuter. Men IoT gör det möjligt att koppla ihop användning och beteendemönster vilket leder till att man kan utveckla tidigare affärsmodeller där företag stod långt ifrån sina användare till att nu ha möjlighet att skapa kontakt och på så sätt erbjuda tjänster på ett smartare sätt, vilket skapar fler inkomstkällor och mer framgångsrik produktutveckling.
Att endast vara verksam inom ett land kan ge stora fördelar. Man har bara ett (eller ett fåtal) regelverk gällande data att ta ställning till, och förutsättningarna är överlag mer homogena. Och bara för att man just nu är kvar på svensk mark är det ju inget som säger att man kommer vara det för alltid.